Święta tuż tuż, mnóstwo przygotowań, i nieziemska uczta dla podniebienia, później… niestrawność.
Na stole wigilijnym w wielu domach zgodnie z tradycją pojawi się 12 potraw. Wszystko armoatyczne, piękne, ale też i cieżkostrawne dla naszych brzuszków.
Jest jednak sposób, ba nawet kilka jak można szybko uporać się z niestrawnością. Ja od wielu lat praktykuję w kuchni tzw. szoty na niestrawność, których głównymi składnikami są: sok wyciśnięty ze świeżego imbiru (ok 5- 7cm; sok uzyskasz wyciskając przez wyciskarkę, sokowirówkę, lub starty imbir wyciskany przez lnianą ściereczkę/gazę), sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu.
Warto na zdrowie wypić sobie takiego szocika po obfitym jadle świątecznym.
Dlaczego? Sami zobaczcie właściwości takiego szota (skupię się na właściwosciach składników, które pomagają w trawieniu.
Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Badania wykazują nawet zastosowanie we wspomaganiu leczenia wrzodów żołądka. Należy pamiętać, że imbir posiada również właściwości rozgrzewające. A co najważniejsze w temacie niestrawności to imbir ułatwia trawienie tłuszczu. Uruchamia bowiem proces termogenezy, czyli wytwarzania ciepła w organizmie co z kolei stymuluje układ metaboliczny.
Uwaga!
Imbir rozrzedza krew, dlatego powinny z niego zrezygnować osoby, które zażywają leki zapobiegające zakrzepom, lub borykają się z krwotokami.
Cytryna pomaga w oczyszczaniu z toksyn i przyspiesza procesy trawienne. Wzmaga perystaltykę jelit, odkwasza i pobudza przemianę materii. Niweluje zgagę i inne problemy trawienne, poprzez stymulacje produkcji żółci oraz przyczynia się do sprawniejszej pracy wątroby.
Miód – wzmaga perystaltykę jelit, odkwasza i pobudza przemianę materii. Pobudza czynność wydzielniczą i motoryczną jelit. Po podaniu tego produktu obserwuje się wzrost ruchów perystaltycznych jelita cienkiego i zwiększone wydzielanie soku jelitowego. Miód wykazuje wyraźnie lecznicze działanie na wątrobę i drogi żółciowe. Występująca w miodzie cholina obniża poziom lipidów w wątrobie oraz zwiększa wydzielanie żółci.
Czyli jak widzicie, z pewnością pójdzie Wam na zdrowie!
Jeśli macie więcej czasu, polecam Wam świeże nagranie, w którym Karolina i Maciej Szaciłło podpowiedzieli, jak w naturalny sposób wspomóc trawienie (klikajcie).
W nagraniu znajdziecie naturalne propozycje i przepisy na:
-Imbirowy tonik poprawiający trawienia
-Prażone nasion kopru
-Napar z liści laurowych
-Wodę ziołową na poprawienie trawienia
Na zdrówko!
-Pielęgniarką Być-