Pogoda za oknem nie rozpieszcza, grypa szaleje. Niekiedy przeziębienie tak „da nam w kość”, że nie mamy na nic siły. Warto zatem zadbać wcześniej o swoje zdrowie, lub w trakcie wspomagać organizm w walce z infekcją.
Zdradzę Ci teraz swój przepis na syrop, w którym wykorzystuję tylko naturalne składniki. Proste składniki, które przyniosą ukojenie. Z pewnością większość z nich gości u Ciebie w kuchni. Nie ukrywam, że przepis na ten syrop, jest przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I kto by pomyślał, że zaczęło się od prostego syropu z cebuli, który mama dawała mi w dzieciństwie (jego smak wspominam po dziś). Ja nieco go zmodyfikowałam, czego nie żałuję, bo efekty są, a smak też jest super.
Nie chcę opisywać w nieskończoność właściwości poszczególnych składników, zrobię to szybko i obrazowo w formie tabeli.
Co potrzebujesz?
Składniki:
-3 cebule
-5 ząbków czosnku
-5cm imbiru świeżego lub 1 łyżka w proszku
-1 łyżka kurkumy
-2 małe cytryny
-3 łyżki miodu (zamiennie 6 łyżek cukru)
-litrowy słoik
-miska do wymieszania składników
Przygotowanie:
Cebulę obieram, kroje w piórka. Czosnek obieram i miażdżę w prasce lub drobniutko kroję, cytrynę i świeży imbir oczyszczam z pestycydów (na końcu wpisu przepis), kroję razem ze skórką w plasterki. Dodaję pozostałe składniki. Wszystko mieszam ze sobą w misce i przekładam do szklanego słoika. Zakręcam i odstawiam na kilka godzin w ciepłe miejsce. Jak mikstura puści sok przechowuje w lodówce. Pije (dorosły bez uczulenia na podane składniki) podczas infekcji co 1,5h łyżkę, a profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym 1 -2 łyżki dziennie.
Nie martw się, jeśli nie dysponujesz taką ilością składników, możesz wykorzystać połowę, jeśli chcesz sprawdzić czy pasuje Ci smak i jak reagujesz.
Jak oczyszczam warzywa i owoce z pestycydów?:
1. Usunięcie szkodliwych bakterii:
-Płuczę warzywa/owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym (pH 2,5-3,5) przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaję ok. pół szklanki octu albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.
2. Usunięcie pestycydów.
-Płuczę warzywa/owoce w wodzie o odczynie alkalicznym (pH 10-11,5) przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.
3. Opłukuję warzywa/owoce w czystej wodzie (pH 7).
Prawda, że banalnie proste?
To teraz niech idzie na zdrowie!
Zastrzegam, że przepis dotyczy wyłącznie osób dorosłych, które nie mają uczulenia na podane składniki.