Syrop na odporność z apteczki pielęgniarki

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, grypa szaleje. Niekiedy przeziębienie tak „da nam w kość”, że nie mamy na nic siły. Warto zatem zadbać wcześniej o swoje zdrowie, lub w trakcie wspomagać organizm w walce z infekcją.

Zdradzę Ci teraz swój przepis na syrop, w którym wykorzystuję tylko naturalne składniki. Proste składniki, które przyniosą ukojenie. Z pewnością większość z nich gości u Ciebie w kuchni. Nie ukrywam, że przepis na ten syrop, jest przekazywany w  mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I kto by pomyślał, że zaczęło się od prostego syropu z cebuli, który mama dawała mi w dzieciństwie (jego smak wspominam po dziś). Ja nieco go zmodyfikowałam, czego nie żałuję, bo efekty są, a smak też jest super.

Nie chcę opisywać w nieskończoność właściwości poszczególnych składników, zrobię to szybko i obrazowo w formie tabeli.

 

Co potrzebujesz?

Składniki:

-3 cebule

-5 ząbków czosnku

-5cm imbiru świeżego lub 1 łyżka w proszku

-1 łyżka kurkumy

-2 małe cytryny

-3 łyżki miodu (zamiennie 6 łyżek cukru)

-litrowy słoik

-miska do wymieszania składników

Przygotowanie:

Cebulę obieram, kroje w piórka. Czosnek obieram i miażdżę w prasce lub drobniutko kroję, cytrynę i świeży imbir oczyszczam z pestycydów (na końcu wpisu przepis), kroję razem ze skórką w plasterki. Dodaję pozostałe składniki. Wszystko mieszam ze sobą w misce i przekładam do szklanego słoika. Zakręcam i odstawiam na kilka godzin w ciepłe miejsce. Jak mikstura puści sok przechowuje w lodówce. Pije (dorosły bez uczulenia na podane składniki) podczas infekcji co 1,5h łyżkę, a profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym 1 -2  łyżki dziennie.

Nie martw się, jeśli nie dysponujesz taką ilością składników, możesz wykorzystać połowę, jeśli chcesz sprawdzić czy pasuje Ci smak i jak reagujesz.

Jak oczyszczam warzywa i owoce z pestycydów?:

1. Usunięcie szkodliwych bakterii:

-Płuczę warzywa/owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym (pH 2,5-3,5) przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaję ok. pół szklanki octu  albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

2. Usunięcie pestycydów.

-Płuczę warzywa/owoce w wodzie o odczynie alkalicznym (pH 10-11,5) przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

3. Opłukuję warzywa/owoce w czystej wodzie (pH 7).

Prawda, że banalnie proste?

To teraz niech idzie na zdrowie!

Zastrzegam, że przepis dotyczy wyłącznie osób dorosłych, które nie mają uczulenia na podane składniki.