Syrop na odporność z apteczki pielęgniarki

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, grypa szaleje. Niekiedy przeziębienie tak „da nam w kość”, że nie mamy na nic siły. Warto zatem zadbać wcześniej o swoje zdrowie, lub w trakcie wspomagać organizm w walce z infekcją.

Zdradzę Ci teraz swój przepis na syrop, w którym wykorzystuję tylko naturalne składniki. Proste składniki, które przyniosą ukojenie. Z pewnością większość z nich gości u Ciebie w kuchni. Nie ukrywam, że przepis na ten syrop, jest przekazywany w  mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I kto by pomyślał, że zaczęło się od prostego syropu z cebuli, który mama dawała mi w dzieciństwie (jego smak wspominam po dziś). Ja nieco go zmodyfikowałam, czego nie żałuję, bo efekty są, a smak też jest super.

Nie chcę opisywać w nieskończoność właściwości poszczególnych składników, zrobię to szybko i obrazowo w formie tabeli.

 

Co potrzebujesz?

Składniki:

-3 cebule

-5 ząbków czosnku

-5cm imbiru świeżego lub 1 łyżka w proszku

-1 łyżka kurkumy

-2 małe cytryny

-3 łyżki miodu (zamiennie 6 łyżek cukru)

-litrowy słoik

-miska do wymieszania składników

Przygotowanie:

Cebulę obieram, kroje w piórka. Czosnek obieram i miażdżę w prasce lub drobniutko kroję, cytrynę i świeży imbir oczyszczam z pestycydów (na końcu wpisu przepis), kroję razem ze skórką w plasterki. Dodaję pozostałe składniki. Wszystko mieszam ze sobą w misce i przekładam do szklanego słoika. Zakręcam i odstawiam na kilka godzin w ciepłe miejsce. Jak mikstura puści sok przechowuje w lodówce. Pije (dorosły bez uczulenia na podane składniki) podczas infekcji co 1,5h łyżkę, a profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym 1 -2  łyżki dziennie.

Nie martw się, jeśli nie dysponujesz taką ilością składników, możesz wykorzystać połowę, jeśli chcesz sprawdzić czy pasuje Ci smak i jak reagujesz.

Jak oczyszczam warzywa i owoce z pestycydów?:

1. Usunięcie szkodliwych bakterii:

-Płuczę warzywa/owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym (pH 2,5-3,5) przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaję ok. pół szklanki octu  albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

2. Usunięcie pestycydów.

-Płuczę warzywa/owoce w wodzie o odczynie alkalicznym (pH 10-11,5) przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

3. Opłukuję warzywa/owoce w czystej wodzie (pH 7).

Prawda, że banalnie proste?

To teraz niech idzie na zdrowie!

Zastrzegam, że przepis dotyczy wyłącznie osób dorosłych, które nie mają uczulenia na podane składniki.

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o